EUDALD MASSANA NOYA, tradició i amor per la natura

Entre les vinyes de Sant Pau d’Ordal i sota un sol esplèndid, que ens va acompanyar tota la jornada, Eudald, propietari i ànima dels cellers Eudald Massana Noya, va compartir la seva manera de veure el món del vi i del cava amb Restaurants de Catalunya. Un luxe poder xerrar amb un home que té tan clar què vol fer a casa seva, i sobretot, perquè ho vol fer així, mantenint i allargant una tradició familiar que es remunta al 1600, quan hi ha constància de que els Massana ja conreaven aquelles terres. Aprendre de vins al costat de l’Eudald és terriblement addictiu, doncs l’amor pel què fa i el seu coneixement es trasllada d’una forma propera i sense tecnicismes innecessaris.

This slideshow requires JavaScript.

 

La filosofia d’aquest petit celler, que produeix vins i caves excepcionals per la seva complexitat i els seus matisos, és treballar el vi des de la vinya, raó per la qual tot el procés de producció està pensat al mil·límetre. Aprofitant que les seves vinyes estan plantades a terres molt diferents, una calcària i l’altra argilosa, la família Massana disposa de fins a 12 varietats diferents de raïm, per produir la matèria primera amb la que cuinaran els seus grandiosos caldos.  Així, entre les seves vinyes, algunes de les quals tenen més de 70 anys, destaquen les varietats de Xarel·lo, Macabeu, Moscat o Marcelan, ingredients perfectes per ser cuinats al celler i preparar 120.000 botelles l’any, que es vendran a Catalunya i a l’estranger, en botigues especialitzades i entre consumidors gourmets.

This slideshow requires JavaScript.

 

“ L’acidesa i els PHs baixos, molt apreciats als vins blancs, s’aconsegueixen dels terrenys calcaris, mentre que altres matisos provenen dels terrenys argilosos”, comenta l’Oriol, fill de l’Eudald, i nova generació del negoci familiar. L’obsessió dels Massana per la tradició i la qualitat, fa que usen l’agricultura ecològica i biodinàmica, aplicant dels   coneixements ancestrals dels seus avis amb les tècniques d’avui en dia. Per aquesta raó, i tal com diu el Sr. Massana, “tot és fa per alguna cosa”, intentant millorar cada dia, produint vins i caves selectes, que sorprenguin, que mantinguin i demostrin el màxim de naturalitat i d’amor a la natura. Per exemple, la conversió de tots els pals que apuntalen les vinyes, per pals de castanyer i acàcia, no tractats, que evitin la generació de residus que es puguin traslladar al vi o el llançament al mercat d’INNAT, un nou cava sense sulfits.

This slideshow requires JavaScript.

Per als amants dels detalls, i per a tots aquells que coneixen el món del cava, dir que el Celler Eudald Massana Noya fa les coses a la seva manera, collint de nit, per evitar la calor i l’oxidació, degorjant en calent, per evitar residus, usant most flor i sucre de canya ecològic, o embotellant en funció del cicle de la lluna i del calendari biodinàmic, detalls que ens porten a l’excel·lència.

 

Si voleu conèixer aquest celler aprofiteu que realitzen visites, tastos de vins i tot tipus d’activitats adaptades a tots els públics, que us permetran entendre i conèixer millor la seva manera d’entendre el vi. Una de les activitats més recomanables és la cata vertical, consistent en provar el mateix vi de diferents anyades, per tal de veure l’evolució que ha tingut el mateix en aquest anys.

This slideshow requires JavaScript.

Restaurants de Catalunya va acabar la visita al celler amb un tast dels vins espectaculars dels Massana, a la botiga que hi ha a la mateixa finca on, de la mà de l’Eudald i l’Oriol, vam poder parlar durant llarga estona. Una experiència increïble, que recordarem sempre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.