CAVA BERTHA, EL SECRET D’UN BON CAVA

Want create site? With Free visual composer you can do it easy.

Els vins i caves de Bertha mostren la seva qualitat des del primer glop i expressen a la perfecció com una empresa familiar pot fer grans coses en el món global en el què ens movem amb una producció acurada de varietats autòctones com el Macabeu, el Xarel·lo i la Parellada.

La història de Cava Bertha és, en el món dels productors d’escumosos del Penedès, relativament curta, vist que hi ha marques que remunten els seus orígens més d’un, de dos i de tres segles enrere. Però, tot i què, en principi, aquest fet podria semblar un handicap important, hem de dir que és tot el contrari, doncs la joventut de Cava Bertha dota a la marca d’una frescor, d’un gust per la imatge, d’una presència a les xarxes, d’una preocupació pel món digital, que la separa plenament d’altres propostes similars.

L’equip de Caba Bertha, que respira aquest dinamisme, ens va rebre de forma amabilíssima quan vàrem visitar Subirats i ens van donar una benvinguda molt càlida al nostre Moment Bertha, expressió que Gemma, la propietària de la marca, ens va inculcar des del principi. I és que, si visiteu aquest indret del Penedès, és això el que trobareu, el vostre moment Bertha. I ara, com no podria ser d’una altra manera, us explicarem el nostre.

La Mariona, una fantàstica guia de 22 anys, va ser l’encarregada d’endinsar-nos en la història de Josep Torres Sibill, la bodega creada l’any 1989 que suposa el naixement del que avui és Cava Bertha. De les petites caves situades al carrer Lavernó fins avui han passat dies i anys, un trasllat de l’edifici, i molt d’amor per millorar i guanyar l’excel·lència. La Mariona, amb el seu tracte engrescat, il·lusionat, i orgullós de la marca que representa, ens va explicar que el canvi de seu, realitzat el 2014, va permetre, en primer lloc, un millor contacte amb l’entorn, amb la vinya, però també el gran pas de l’empresa cap el procés de vinificació, que ha permès que ara ja sí, Cava Bertha culli, premsi i produeixi el seu propi vi i cava des de la vinya a l’ampolla.

L’aventura empresa per Josep Torres Sibill, fa casi 30 anys, segurament no albirava que avui es trobaria en una finca al mig del Penedès, encerclada per Montserrat, la Mola i el Montseny, protectors excel·lents de la vinya d’aquesta zona i creadora del microclima fantàstic que ha fet la comarca coneguda mundialment. Les varietats autòctones utilitzades per Bertha, amb ceps de més de 50 anys, creixen excel·lentment entre 200 i 400 metres d’altura sobre el nivell del mar, transmetent al producte l’elegància, l’aroma de fruita (Macabeu), l’acidesa i el cos (Xarel·lo) i els tocs cítrics i florals (Parellada) que caracteritzen els seus caves. La Mariona, orgullosa del passat, no ens va deixar de parlar, de cap manera, del futur que s’acosta, que passa per la vinya experimental, de 7 varietats de raïm (Xarel·lo Vermell, Macabeu, Sauvignon Blanc, Risdi, Moscat, Pinot Noir i Chardonnay), que ha permés que el primers vins (Mountain i Umami) de la família Bertha siguin ja una realitat.

L’Elena, marketing assistant, juntament amb la Mariona, van ser les encarregades, també, d’explicar-nos com es fa la producció de cava, des del primer pas de la premsada del raïm, a l’elaboració del most, a la primera fermentació, al cupatge (normalment 40% Macabeu, 40% Xarel·lo i 20% Parellada), passant per l’embotellament, fins a la segona fermentació en ampolla, que, com tots sabem, és la clau de la producció dels caves (tots aquells que vulgueu aprofundir en el procés de producció podeu llegir altres blogs dedicats al món del cava a la nostra web).

La segona fermentació de Cava Bertha, que normalment és de 12 mesos, produeix una bombona petita, delicada, que el tap corona controla amb tot el respecte que cal, des de la fermentació en horitzontal, passant per l’etapa de neteja (que encara es fa amb el procés artesanal en totes les ampolles excepte les màgnum), fins al degorjat. Vam tenir la sort de poder veure, amb els nostres propis ulls, tots els processos i la maquinària necessària per realitzar aquestes tasques productives, passant per la cava, la zona de neteja i degorjat, els laboratoris, i, finalment, la botiga, on vam poder gaudir de tot el treball d’aquesta família. En el tast vàrem poder provar el Brut 1989, jove, de cupatge típic del Penedès; també el Lounge Blanc, fresc, de disseny innovador, orientat a tots aquells que volen descobrir el cava per primera vegada; en aquesta mateixa línia apareix el Lounge Rosé, amb cupatge de Pinot Noir i Garnatxa, de color salmó, i de reminiscències de vins de la Provença; els que tenen predilecció pels caves amb més criança poden gaudir del Brut Nature Reserva i el Gran Reserva Cardús, secs i majestuosos, o de les estrelles de la casa, el Segle XXI i el Segle XXI Rosé; finalment, per als paladars exquisits, aquells que sempre tenen el “però” a la boca, el cava més peculiar de Bertha, el MAX, de cupatge Macabeu, Xarel·lo, Parellada, Chardonnay i Pinor Noir, amb 9 anys de criança, que recorda els xampanys francesos.

Finalment, volem agrair a la Gemma i a tot el seu equip, la gran acollida que vam tenir, i el tracte exquisit rebut.

Ja ho sabeu, viviu el vostre moment Bertha aviat, i què millor que fer-ho aquest mateix Nadal!

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Leave a comment

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir el correu brossa. Aprendre com la informació del vostre comentari és processada