Albert Mendiola, coronat nou “Cuiner de l’any” al Fòrum Gastronòmic 2017

Restaurants de Catalunya va assistir, fa unes setmanes,  al Fòrum gastronòmic de Girona, a l’entrega dels premis a “Cuiner de l’any 2017”, on un dels nominats a aquest guardó era Sergi Roca, xef del Restaurant Equilibri (Navata, Girona), establiment membre de la nostra comunitat gastronòmica. Sergi Roca, com mostra la seva nominació a cuiner de l’any, és un dels xefs destacats del panorama català, que brilla per elaboracions culinàries que combinen a la perfecció la tradició i l’avantguarda.

 

L’entrega de premis va ser tot un espectacle i va començar, com no podia ser d’una altra manera, amb una fantàstica demostració gastronòmica de la mà dels cuiners nominats. El primer en demostrar el seu art va ser el xef Albert Mendiola, del restaurant Marimorena (Sant Boi de Llobregat, Barcelona), que va preparar “ou a la romana amb carxofes i ceba confitada”. Mendiola defineix el seu treball com “la cuina de la iaia amb la mirada del nét”, i per tant, hi trobem ben representats la constància, l’exigència i el treball sobre productes de proximitat, utilitzant matèria primera del parc agrari de Sant Boi.

En segon lloc, l’Àlvar Ayuso, del restaurant Alvart i Villa Teresita by Alvart (l’Escala, Girona), va posar de manifest com es pot buscar el màxim sabor aplicant les darreres tècniques culinàries, i ens va impressionar amb el seu “entrant de perdiu en escabetx i romesco”, amb ingredient principal la perdiu, de temporada de caça, plat que destaca per la seva simplicitat visual, que no està renyida amb l’elegància, la bellesa i la coherència de textures i sabors.

 

Seguidament, Ariadna Julián, del restaurant Monvínic (Barcelona), que mostra en les seves propostes una cuina de producte de temporada, cuidant l’ingredient i emmarcant-lo com a necessari protagonista, va preparar un “tàrtar de gambes amb trompetes de la mort i camagroc”, que ens portava als sabors més ancestrals, més tradicionals, sabors vinculats al vi i a la terra.

En quart lloc, Kaya Jacobs, del restaurant Tossal Gross (Prenafeta, Tarragona), amb la seva cuina, nexe de societat i natura, va continuar l’espectacle amb l’elaboració de “fenoll silvestre amb iogurt de cabra, cítrics i oli d’oliva”, una veritable sensació al paladar.

I per concloure, el xef Sergi Roca, que amb la seva gastronomia basada en sabors tradicionals matisada per l’avantguarda, va emplatar el seu “colomí a la brasa amb guarnició de percebe i colomí, pa de pessic de ceba cruixent, blat de moro i brots

 

I després de l’espectacle, la cuina i els nervis, el veredicte.

L’Albert Mendiola,  va ser, finalment, el guanyador del guardó “Cuiner de l’any 2017”, un premi molt merescut, que hauria pogut caure perfectament en qualsevol dels altres finalistes. Felicitats de nou des d’aquí, i ens veiem al proper Fòrum Gastronòmic.

Si voleu revisar els plats dels xefs nominats ho podeu fer als diferents vídeos de La Vanguardia:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.