Caves Nadal, tradició des de 1510.

La Silvia i l’Elisabet, amfitriones d’excepció, ens van introduir a la història de Nadal, mentre passejàvem entre vinyes, caves antigues de casi 75 anys i degustàvem les meravelles d’aquesta Heretat que es remunta al 1510.

Restaurants de Catalunya va agafar el cotxe per pujar fins Torrelavit, on podem trobar la Finca Nadal de Boadella, que amb més de 100 hectàrees, dividides en 43 vinyes, algunes amb 80 anys de vida, es converteix en una parada necessària al Penedès. L’any 2018 Nadal farà 75 anys des que, després de la Guerra Civil, Ramon Nadal Giró replantés la vinya familiar, que en part havia estat expropiada, arrancada i convertida en camp d’aviació. Des d’aleshores, molt treball i esforç els apropen a uns caves i vins espectaculars, que no pots deixar de provar.

La història dels Nadal es remunta al 1510, quan un pergamí, signat pel notari Francesch Berthomeu, certifica la propietat d’una finca a nom de Pere Nadal, que, a través de la tradició catalana de l’hereu, ha anat passant de pares a fills fins l’actualitat. Però moltes coses han succeït des d’aquest moment remot, tot i què la finca sempre s’ha dedicat a la vinya i a la producció de vins i destil·lats. El 1941, després de la Guerra Civil, Ramon Nadal Giró, que havia estat voltant pel món per aprendre a fer Champagne, va decidir tornar a casa, construir les caves, a 20 metres sota terra, i començar a produir cava, amb les tècniques apreses. Com sol passar la majoria de vegades, al poble, el van prendre per boig, i corrien els rumors que dilapidaria l’herència familiar. Però no va ser així. Les varietats de Macabeu, Xarel·lo, Parellada i Pinot Noir anaren creixent a bon ritme, i la producció de vins i caves dels Nadal va anar guanyat renom i importància.

 

Mentre baixàvem a les caves, i la fresca de la tardor ens saturava la pell, l’Elisabet ens explicava, com fa tantes altres vegades en les visites i activitats d’enoturisme que organitza Nadal, com ha evolucionat el procés de producció del cava, gràcies a la tècnica i la automatització, però com s’esforcen a mantenir la tradició. Per aquesta raó, en un petit indret perfecte per produir raïm, bressolats per la salinitat del mar Mediterrani i protegits per la serralada del Garraf i Montserrat, Nadal produeix, de forma ecològica, el seu raïm de màxima qualitat, collita que dediquen íntegrament a la seva producció. El tractament de les vinyes es fa amb molt respecte, amb la tradició del llaurat i de la recollida a mà, per mantenir la màxima qualitat del raïm en tot moment.

El procés de producció, per aquells que no en tenim gaire idea, funciona així:

En primer lloc el raïm, collit a mà, es porta a la premsa, on es fa una premsada molt suau, per no xafar-lo excessivament; d’aquesta primera premsada surt el millor most (most flor), caracteritzat pel seu aroma, per la seva suavitat, pels tocs afruitats i per la seva finesa; d’aquest most es farà el Cava.

En segon lloc, i durant 20 dies, es fermenta el most flor de cada varietat per separat, per, passat aquest període, procedir al cupatge (procés en el que es barregen les diferents varietats de raïm, juntament amb el sucre i els llevats,  per tal de generar la combinació perfecta que evolucionarà fins el gran cava dels Nadal).

En tercer lloc, i després del cupatge, el producte s’envasa en ampolla, i es baixa a les caves, per a una segona fermentació. Els caves joves estaran en la penombra, a 20 metres sota terra, entre 9 i 15 mesos; el cava reserva entre 15 i 30 mesos, i finalment, el gran reserva, més de 30 mesos, tot amb l’objectiu de produir grans caves, complexos, d’alt component gastronòmic. Durant la fermentació, en ampolla horitzontal, apareix la mare, uns sediments procedents dels llevats i les impureses, que permeten que el cava vagi evolucionant i guanyant qualitat.

El següent procés és l’aclarit (llevar la mare), que consisteix en posar en forma vertical les ampolles i anar-les girant cada dia, durant 24 dies, per a què aquests sediments es quedin al coll de l’ampolla, sediments que es trauran durant el procés de degorjat (degollament), que, en el cas dels Nadal, es fa congelant uns centímetres el coll, glaçó que s’extreu mentre s’afegeix licor (per acabar d’arrodonir el cava) i es tanca amb suro.

Us deixem unes fotografies de la nostra visita, i agraïm a Silvia i Elisabet l’atenció que van tenir amb Restaurants de Catalunya. I per suposat, us animem a anar-hi! IMPRESCINDIBLE!

This slideshow requires JavaScript.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.